Kék, puzzle, autizmus? Milyen szimbólumok (nem) képviselnek minket, autistákat?

Autizmus Világnap

Igazán rendkívüli világnapunk van idén, aminek előnyei éppúgy vannak, mint árnyoldalai. Az Autizmus Világnapjától függetlenül kívánom, hogy mindenki egészségesen élje át ezt az időszakot!

A koronavírus járvány miatt minden autizmussal kapcsolatos rendezvény elmarad, így a sok éve megszokott „AutiSéta” (a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány által szervezett programsorozat) is. Cserébe viszont az online felületeken remeknél remekebb bejegyzések születnek. Szóval ezek a pro és kontra hatások. 😊

Összegyűjtöttem néhány olyan kérdést, témát, ami elő szokott kerülni a mai nap kapcsán. Némelyek igencsak megosztják a közvéleményt, nemcsak itthon, külföldön is.

Kis autizmus-szimbólum körkép itthonról és a nagyvilágból

Miért pont április 2-a lett az Autizmus Világnapja?

Röviden: mert az ENSZ ezt a napot jelölte ki 2007-ben. Hosszabban itt olvashattok róla.

Miért nem mindig erre a napra esik az AutiSéta?

Mert a szervezők azt szeretnék, hogy a lehető legtöbben részt tudjanak venni, ezért mindig a 2-ához legközelebb eső hétvégére teszik. 😊

A kék szín

Miért kék az autizmus színe?

Röviden: mert 2010-ben egy amerikai szervezet, az Autism Speaks elindította Light It Up Blue (Világítsd meg kékkel) kampányát, aminek keretében épületek kékre világításával igyekeznek felhívni a figyelmet az autizmusra. Budapesten a Szabadság-szobor és a Parlament kupolája szokott kék lenni.

 

Jó-e nekünk ez a kék szín?

Az utóbbi években, főleg Amerikában, egyre többen tüntetnek a kék szín ellen (és a puzzle szimbólum ellen is, de erről később). Ennek több oka van. Egyrészt a kék szín sok kultúrában erősen kötődik a fiúkhoz. Tudjátok, a „kisfiúknak kék ruhát, a kislányoknak rózsaszínt veszünk” sztereotípia miatt.

Ez nagyon diszkrimináló az autista populációra nézve, hiszen lányok is lehetnek autisták, sőt! A legújabb adatok szerint 3:1-hez a fiú:lány arány!  Másrészt az Autism Speaks-et rengeteg támadás éri a tevékenységük miatt, erről ebben a cikkben olvashattok többet: Nem elég tudatosítani, hogy vannak autista emberek, az elfogadásukért kell erőfeszítéseket tenni.

De akkor milyen színűek legyünk?

Röviden: ami neked komfortos, tetszik, és úgy érzed, kifejezi az egyéniségedet! Nekem mindig is az egyik kedvencem a kék volt, kivéve azt a pár évet, amikor a feketét meg a feketét szerettem… Ezenkívül a szürkét, a pirosat és a sötétzöldet szintén kedvelem, viszont egy ruhán vagy tárgyon belül maximum 2-3 színt bír a szemem elviselni, többet nem. A vibráló színeket sem bírom, bár az élénkebb zöld kivételt képez:

 

 

 

 

Azért vannak „csereötletek” szép számmal: az egyik a #redinstead, azaz „pirosat helyette” irányzat, egyértelműen az előbb említett szervezet elleni megmozdulás, csakúgy, mint az #autisticgold, ami az arany színt javasolja.

Megint másik alternatíva a szivárványszín a végtelen jellel, arra utalva, hogy az autizmus spektrumán lévő személyek végtelen sokszínű egyéniségek, és kifejezi azt is, hogy az autizmus a neurodiverzitás  elméletébe illő állapot (erről a magyar Egészségügyi szakmai irányelv – Az Autizmusról/Autizmus spektrum zavarokról is így gondolkodik ma már).

neurodiverzitás

 

 

 

Ezzel át is térek a másik kritizált jelképre, ami nem más, mint…

A puzzle szimbólum

Miért pont ez?

Amikor nekem 2012-ben felvetették az autizmus lehetőségét, elkezdtem falni az angol és német nyelvű írásokat a témában – elsősorban azért ezeket, mert olyan magyar nem nagyon volt, ami a lányokra is részletesen kitért volna. Sokáig azt hittem, hogy a puzzle azt fejezi ki, hogy „másképp gondolkodik, de így is része a világnak”.

Hát, nagyon naiv voltam!

Íme, az eredete: 1963-ban a National Autistic Society (UK) csapata úgy gondolt az autizmusra, mint egy rejtélyes, fejtörést okozó, zavarba hozó (angol igeként: puzzle) állapotra. Sőt, az egyik tagjuk, Helen Allison így nyilatkozott róla: „a puzzle-darab annyira találó, mert elmond nekünk valamit az autizmusról: gyermekeinket egy rejtélyes állapot akadályozza; ez szigeteli el őket a normál emberi érintkezéstől, és ezért nem illeszkednek be. […] az autista emberek igenis szenvednek a fogyatékosságaiktól.”

Ez azért erősen szemben áll a Semmit rólunk nélkülünk!* elvvel, azaz azzal, hogy velünk, az autista személyekkel együtt, nem pedig a fejük felett kell gondolkodni arról, hogy nekünk mi a jó és mi mit szeretnénk. Meg azzal is, hogy a személyiségünk nem valami megjavításra váró dolog, hanem ugyanolyan értékes, mint bármely más emberé.

*Ennek eredete a szintén amerikai ASAN (Autistic Self Advocacy Network – Autisták Önérdekérvényesítő Hálózata, melynek tagjai érintettekből állnak).

De akkor milyen szimbólumot használjunk?

Csakúgy, mint a kék szín esetében: ami téged leginkább kifejez!

Mint fentebb említettem, a szivárványszínű végtelen jelet sokan használják erre.

Zárásként

Mindegy, milyen színnel, milyen jelképpel képviseled saját magad, a lényeg, hogy

  1. nem vagy egyedül
  2. értékes vagy úgy, ahogy vagy, mert

 a világnak mindenféle elmére szüksége van! (Temple Grandin)

 

ElőzőKeresztanyu, elkísérsz?
KövetkezőAnyám, apám, mamám